День святої Анастасії — 29 жовтня. Головні традиції та заборони, яких слід дотримуватися

Новини

29 жовтня, православний світ відзначає день Аврамія та Анастасії. Свята проживала в 3 столітті у Римі. Родом походила з заможної родини, але в ранньому віці стала сиротою. Після цього виховувалась в християнській жіночій громаді, керівником якої була Софія. З двадцяти років почала відкрито виступати за християнство. Це стало відомо градоначальнику Прову, який намагався змусити дівчину відректися від віри, але вона не погодилася. Тому, її піддали мукам та ганьбі, після чого стратили.

Аврамій жив в 11 столітті. Дім його був розташований на озері Неро, де жило плем’я, що шанувало бога Велеса. Якось Аврамій зустрів Іоанна Богослова, який вручив йому жезл з хрестом. Він допоміг чоловіку зламати статую ідола. Звільнивши це місце, Аврамій заснував там храм на честь Іоанна Богослова. Преподобний зміг звернути до християнства велику кількість язичників.

Традиції в цей день.

На свято християни йдуть в храм та моляться Анастасії, яку вважають покровителькою й заступницею вівчарів. Тому, в цей день стрижуть овець. Господині пригощали пастухів пирогами в знак подяки. З вовни, яку отримували після стрижки овець, шили верхній одяг.
Перед стрижкою, клали жмут вовни в ножиці. Таким чином задобрювали духів.
Люди, народжені в цей день, можуть розуміти тварин та стануть хорошими пастухами.
День намагалися провести разом з родиною, щоб вона була міцною та дружньою.

Народні прикмети в цей день.

Йде сніг чи дощ — до приходу холодів.

Rate article