Росія пішла на нові провокації: у “ЛДНР” оголосили про евакуацію, у Донецьку включили сирену. Фото та відео

Новини

У так званій “ДНР” заявили, що з 18 лютого буде організовано масовий централізований виїзд населення на територію Російської Федерації. Окупанти кажуть, що на них вже чекають у Ростовській області.

Ватажок псевдореспубліки Денис Пушилін “заспокоїв” населення, заявивши, що домовився з керівництвом РФ про евакуацію. Заяву окупантів розповсюджують сепаратистські Telegram-канали.

OBOZREVATEL стежить за ситуацією онлайн

15:41 – Окупанти запевнили мешканців тимчасово непідконтрольних Україні територій, що виїзд до Росії буде тимчасовим. Також повідомляється, що людей мають намір вивозити транспортом “територіальної оборони”.

“Насамперед евакуації підлягають жінки, діти та люди похилого віку. Переконливе прохання: прислухатися та прийняти правильне рішення”, – сказав окупант.

16:14 – Зі свого боку ватажок “ЛНР” Леонід Пасічник також закликав населення “республіки” у найкоротший термін виїхати на територію Росії. Крім того, він заявив, що чоловіки мають брати до рук зброю, оскільки ЗСУ планують прорив. Водночас українська влада такі наміри стабільно заперечує.

16:21 – Водночас військовий діяч “ДНР” та командир батальйону “Схід” Олександр Ходаковський повідомив про початок мобілізації. “Евакуацію оголошено – тепер я не маю права говорити, що напередодні війни нічого не робиться. Тепер черга за мобілізацією”, – написав він у своєму Telegram.

16:25 – Водночас у Донецьку запрацювала сирена цивільної оборони, яка вимкнулася о 16:27. Мешканці припускають, що в такий спосіб перевіряється система оповіщення.

16:37 – А тим часом в Росії повідомили, що нічого не знають про так звану евакуацію місцевих мешканців окупованих територій. “Я не знаю, що там зараз відбувається”, – сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

16:44 – В адміністрації губернатора Ростовської області повідомили виданню Znak.com, що поки що у них немає жодної інформації про плановане розгортання пунктів тимчасового розміщення для біженців. Чиновники кажуть, що знають про рішення ватажків “ЛДНР” лише з новин.

16:56 – У Донецьку через сирени та заяви про евакуацію з’явилися черги біля банкоматів та на заправках.

У Донецьку утворилися черги до банкоматів

17:02 – У місцевих пабликах почали розповсюджувати листівки з інструкціями з евакуації, починають прибувати перші автобуси. Біля банкоматів збираються величезні черги. Повідомляється, що перші автобуси з евакуйованими громадянами виїдуть вже сьогодні о 19:00.

Біля банкоматів збираються величезні черги.

17:25 – Колишній заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко припускає, що оголошення “термінової евакуації” з окупованих територій схоже на тролінг президента РФ Володимира Путіна на адресу Заходу.

“Мовляв, Захід постійно заявляв, що Путін нападе на Україну, а тепер ми завдамо удару у відповідь. Їх піддослідні щури в ЛДНР почнуть кричати, що їм страшно, що Україна нападе. Різниця в тому, що Україна не має планів силового повернення окупованих територій, а ось план Путіна напасти на Україну є. І напад уже стався у 2014 році на Крим та на Донбас”, – написав він.

Rate article