Палюшки — це вам не галушки, хоча й родичі: готую так, що вся родина пів дня сита без перекусів

Новини

Ця страва переносить нас у дитинство, коли бабуся діставала з печі гарячі, духмяні пальчики. Це смак домашнього тепла, турботи, а також простота, яка може зробити будь-який обід чи вечерю особливою.

Кулінари розповіли, як приготувати українські палюшки

Її можна зустріти під різними назвами: палюшки, пальчики, ліниві вареники, а десь їх називають ньокі. Але сенс один — це традиційна страва з картопляного тіста, яка швидко готується.

Інгредієнти

  • Картопля — 1 кг
  • Борошно — 350 г + 50 г на підсипку
  • Яйця — 2 штуки
  • Сіль — 1 чайна ложка
  • Гострий перець, сушений часник — на смак

Для засмажки:

  • Цибуля ріпчаста — 1 штука
  • Сало — 100-150 г (можна замінити беконом або вершковим маслом, але класика — це саме сало)

Приготування

Щоб палюшки вийшли м’якими, потрібно зробити ніжне картопляне пюре. Для цього оберіть гарну розсипчасту картоплю. Почистьте її, наріжте на кубики та зваріть у підсоленій воді до м’якості. Зробіть пишне пюре й залиште остигати до кімнатної температури, бо в гарячому пюре яйця можуть згорнутися.

Як тільки воно охолоне, додайте до нього два яйця, сіль та спеції. Добре перемішайте, а потім поступово всипайте просіяне борошно. Тісто має бути м’яким і трохи липким, але таким, щоб з нього можна було легко формувати пальчики.

На присипаній борошном поверхні розділіть тісто на кілька частин. З кожної частини сформуйте довгі “ковбаски” товщиною приблизно 1,5-2 см. Наріжте їх на невеликі шматочки, довжиною близько 3-4 см. Ці маленькі шматочки і є нашими палюшками.

Кулінари розповіли, як приготувати українські палюшки

Тепер поставте на вогонь каструлю з водою та добре підсоліть її. Як тільки вода закипить, обережно опустіть палюшки у воду. Варіть їх лише хвилину після спливання на поверхню, адже вони швидко готуються. Витягніть їх з води шумівкою та відразу злегка обдайте холодною водою, щоб зупинити процес готування.

Готові палюшки викладіть у глибоку миску та одразу залийте гарячою засмажкою. Акуратно перемішайте, щоб кожен шматочок був просочений ароматним жирком та цибулею. Подавати страву можна як з ароматною сметаною, так і з улюбленим соусом: кетчупом, грибною підливою або навіть класичним майонезом.

Rate article