“Солдатом точно з 20 можна стати”: нардеп пояснив, чому треба знизити мобілізаційний вік

Новини

Роман Костенко нагадав, що навіть депутатом можна стати у 21 рік.

Роман Костенко виступає за зниження мобілізаційного віку / колаж УНІАН, фото facebook/Роман Костенко, t.me/V_Zelenskiy_official
Роман Костенко виступає за зниження мобілізаційного віку / колаж УНІАН, фото facebook/Роман Костенко, t.me/V_Zelenskiy_official

Пониження мобілізаційного віку до 18-20 років не є чимось радикальним, адже, наприклад, бути депутатом Верховної Ради можна з 21 року. Таку думку в ефірі Radio NV висловив народний депутат Роман Костенко.

Він зазначив, що західні посадовці справді не розуміють, чому Україна мобілізує чоловіків лише з 25 років. Але ці питання піднімають у приватних розмовах, а не в офіційних переговорах.

“Я спілкуюся з конгресменами [США]. Це неофіційні розмови, у мене є дружні з кимось відносини. Це не то, що Костенку подзвонив якийсь конгресмен і сказав “Швидко понижуй там вік!” Ні, це просто розмови про те, що, хлопці, у вас війна за незалежність, ви там воюєте, ми – даємо зброю. Ви кажете, що у вас проблеми з мобілізацією. Чому у всіх країнах призивають з 18-ти, а у вас з 25 років. Значить, у вас нема проблем з мобілізацією”, – розповідає Костенко.

Нардеп наголосив, що “ми всі – люди цієї країни”, незалежно від віку, і тому всі повинні її захищати.

“Якщо в Конституції визнано, що людина з 21 року може стати народним депутатом, то солдатом вона точно з 20 може стати. Це моя позиція”, – сказав народний обранець.

Зниження мобілізаційного віку в Україні

Як писав УНІАН, днями радник голови Офісу президента Сергій Лещенко розповів, що Вашингтон тисне на Володимира Зеленського, вимагаючи знизити мобілізаційний вік. Начебто тиснуть і демократи, і республіканці, посилаючись на американський досвід війни у В’єтнамі, коли американців мобілізували на фронт з 19 років.

Нардеп Федір Веніславський стверджує, що цю тему на Заході справді піднімають, але тільки у приватних розмовах, а не на офіційному рівні. За його словами, наразі Верховна Рада не планує переглядати мобілізаційний вік в Україні.

Rate article