Дмитрівська батьківська субота 2024: дата за новим і старим стилем, як поминати

Новини

Дмитрівська батьківська субота відзначається напередодні дня пам’яті Димитрія Солунського, дата якого в новому церковному календарі змінилася.

Дмитрівська батьківська субота – останній поминальний день у церковному календарі. У цю дату в церкві поминають не тільки близьких померлих, а й усіх, хто загинув за рідну землю. Коли цього року буде Дмитрівська батьківська субота, як поминати померлих і що заборонено цього дня.

Коли Дмитрівська батьківська субота у 2024 році

У Дмитрівської суботи немає постійної дати – її відзначають у суботу перед днем пам’яті великомученика Димитрія Солунського. Раніше його пам’ять відзначали 8 листопада, але після переходу Православної церкви України на новий календар дата зсунулася на 13 днів раніше. Зараз день пам’яті Дмитра Солунського – 26 жовтня.

Дмитрівська батьківська субота у 2024 році за новим стилем буде 19 жовтня, за старим стилем – 2 листопада.

Святий Димитрій Солунський за життя був римським воїном, але відкрито проповідував християнську віру, за що і був страчений. Тому Димитрія завжди пов’язували з військовим подвигом, патріотизмом і захистом Вітчизни, а в Дмитрівську батьківську суботу почали поминати не тільки померлих близьких, а й усіх людей, які коли-небудь загинули за рідну землю.

Дмитрівська батьківська субота – чим поминати, що нести до церкви

Дмитрівська субота – одна із семи поминальних субот у церковному календарі. Крім них, є й інші дні, не занесені до календаря – раніше ми розповідали, коли відзначають поминальні дні у 2024 році.

У поминальну суботу прийнято молитися за померлих – не всі з них встигають відмолити гріхи за життя, а тому молитви живих допомагають їм полегшити долю.

У батьківську суботу в храмах відбуваються поминальні літургії та панахиди, панахиду проводять і напередодні в п’ятницю. Віряни йдуть помолитися до церкви, ті, у кого немає такої можливості, можуть помолитися за померлих удома.

До церкви з собою несуть “панахидки” – поминальні пісні продукти:

  • хліб;
  • цукор;
  • олію;
  • воду;
  • цукерки, фрукти.

Можна принести й інші продукти, але обов’язково пісні.

Після церкви заведено йти на цвинтар, щоб прибрати могилки і помолитися. Влаштовують у ці дні й поминальні обіди – на стіл ставлять кутю, печуть пиріжки, готують улюблені страви померлих.

Що не можна робити в Дмитрівську батьківську суботу

Існує думка, що не можна поминати нехрещених людей або ж тих, хто заперечував Бога. Але Церква каже, що молитися потрібно за всіх, хто не робив цього сам – саме завдяки молитвам живих прощаються гріхи померлих.

Але є в поминальний день і низка заборон:

  • не можна погано говорити про померлих, побиватися;
  • слід уникати веселощів, влаштовувати свята;
  • заборонено поминати алкоголем;
  • не можна лаятися і з’ясовувати стосунки.

Церква також не схвалює залишати їжу, а тим паче спиртне на могилках – краще принесене печиво та цукерки віддати іншим відвідувачам кладовища.

Rate article